FAQ
Een langere levensduur voor je bril
Gebruik geen kledij om je bril schoon te maken. De kleine vezels in bepaalde stoffen kunnen blijvende krassen maken op je glazen.
Gebruik nooit zepen of afwasmiddel, het citroenzuur dat in veel producten aanwezig is tast zowel het montuur als de glazen aan
Gebruik geen papieren doekjes. Papier = houtschilfers = krasjes
Gebruik geen in alcohol gedrenkte doekjes of huishoudelijke reinigingsmiddelen om de glazen te reinigen
Let op met hittebronnen: oven, bbq, vaatwas, …
Reinig de bril nooit onder heet water
Laat de bril op zomerse dagen niet in de wagen liggen, de temperaturen lopen al snel op tot boven 45°
Ga nooit in de sauna met uw bril
Ten eerste moet je je bril altijd met twee handen afzetten. Dat is beter voor de scharnieren en pootjes en zo voorkom je dat je vingers vlekken maken op de glazen.
Reinig je bril steeds voor het slapen, zo hebben de zuren en zouten van je zweet als een aantal uur minder kans om in te werken op de glazen.
Bij sterke vervuiling is het aangewezen de bril eerst schoon te maken onder lauw stromend water. Bij vuilophopingen aan de randen van het brillenglas kan ons brillenbad een oplossing bieden.
Bij elke nieuwe bril of glazen krijg je van ons een reinigingsspray. Deze spray je op beide zijden van je glazen en wrijf je uit met je vingertoppen. Daarna droog je de vloeistof af met een microvezeldoekje. De spray is ontworpen om niet te schuren.
Onderweg gebruik je microvezel reinigingsdoekjes. Ze drogen de glazen effectief terwijl ze vuil en olie wegtrekken en vasthouden. Zorg er wel voor dat je je microvezeldoekjes regelmatig wast. Gebruik daarbij geen wasverzachter.
Laat je bril nooit achter in een geparkeerde wagen, op zomerse dagen kan de temperatuur oplopen boven de 45° wat het glas onstabieler maakt. enkel minerale brilglazen kunnen deze temperaturen zonder permanente schade overleven.
Let op met waterdruppels op je brilglazen, laat je deze nat in de zon liggen, dan vormen de druppels kleine lensjes die in het glas zullen branden.
Praktisch
Herstellingen kunnen in onze winkel betaald worden met ecocheques
Ja, wanneer dit technisch lukt plaatsen we nieuwe glazen in alle brillen, aangekocht bij ons of bij een collega.
Neen, een afspraak is geen verplichting. Enkel voor de aanpassing van lenzen vragen we dit wel te doen. Maak je een afspraak, dan kunnen we voor jou een garagebox op wandelafstand reserveren.
Wij als opticien - optometrist testen de correctie van jouw ogen en zullen jou bij twijfel doorsturen naar een oogarts. De gezondheid van jou wogen laat je controleren door een oogarts. 1x om de 10 jaar tussen 16 en 45 jaar, om de 3 jaar tussen 45 en 46 jaar en om de 2 jaar voor 65+.
In de volgende Europese landen is het verplicht om een reservebril in je auto te hebben als je een bril draagt en met de auto rijdt:
Frankrijk
Duitsland
Oostenrijk
Zwitserland
Spanje
Portugal
In Italië is het niet expliciet verplicht om een reservebril te hebben, maar je kan wel een boete krijgen als je zonder bril rijdt en je zicht niet goed genoeg is.
In andere Europese landen is het niet verplicht om een reservebril te hebben, maar het is wel sterk aan te raden. Als je bril kapot gaat of je verliest hem, dan kan je zonder reservebril in gevaarlijke situaties komen.
Tip:
Controleer altijd de lokale regels voordat je naar het buitenland reist.
Zorg ervoor dat je reservebril dezelfde sterkte heeft als je normale bril.
Bewaar je reservebril op een veilige plaats in je auto.
Verzekeringen en terugbetalingen
Ja, Optiek Van Bignoot is een geconventioneerde opticien en optometrist. Je geniet dus van de maximale RIZIV-terugbetaling en we kunnen jou een basisuitrusting van goede kwaliteit afleveren tegen het vergoedingstarief. Als u extra opties kiest, kan er een supplement aangerekend worden, afhankelijk van de karakteristieken van het materiaal.
Standaard voorzien wij een gratis omnium verzekering bij de aankoop van Varilux multifocale en Eyezen glazen. Je geniet van 3 jaar extra zekerheid. Wil je deze garantie op een ander type van glas, vraag hier dan zeker naar bij de aankoop van je bril.
Producten
1. Vermindering van schittering: Gepolariseerde brillen blokkeren horizontale schittering van zonlicht dat op oppervlakken zoals water, sneeuw, zand of de weg reflecteert. Dit zorgt voor een helderder en scherper zicht, en vermindert vermoeide ogen.
2. Verbeterd contrast: Gepolariseerde brillen filteren verstrooid licht, waardoor het contrast tussen kleuren wordt verhoogd. Dit maakt details beter zichtbaar, wat handig is bij activiteiten zoals autorijden, vissen of skiën.
3. Bescherming tegen UV-straling: Alle gepolariseerde brillen bieden 100% bescherming tegen schadelijke UV-straling, die kan leiden tot staar, cataract en andere oogproblemen.
4. Comfortabel zicht: Gepolariseerde brillen verminderen vermoeide ogen door schittering en verstrooid licht te blokkeren. Dit kan leiden tot een comfortabeler zicht, vooral tijdens lange periodes in de zon.
5. Verbeterde prestaties: Voor sporters en andere actieve mensen kunnen gepolariseerde brillen de prestaties verbeteren door een beter zicht en minder vermoeide ogen.
Naast de voordelen zijn er ook enkele nadelen aan gepolariseerde brillen:
Moeilijker zicht op digitale schermen: Gepolariseerde brillen kunnen het zicht op sommige digitale schermen, zoals LCD-schermen, beïnvloeden.
Of een gepolariseerde bril voor u geschikt is, hangt af van uw behoeften en activiteiten. Als u veel tijd in de zon doorbrengt, autorijdt of aan sport doet, kunnen gepolariseerde brillen uw zicht en comfort aanzienlijk verbeteren.
1. Minder vermoeide ogen:
Blauw licht van beeldschermen kan leiden tot vermoeide ogen, hoofdpijn, migraine en wazig zicht. Brillenglazen met blauwlichtfilter kunnen deze symptomen verminderen door een deel van het blauwe licht te blokkeren.
2. Verbeterde slaapkwaliteit:
Blauw licht kan de aanmaak van melatonine, het hormoon dat ons slaperig maakt, verstoren. Brillenglazen met blauwlichtfilter kunnen de slaapkwaliteit verbeteren door de blootstelling aan blauw licht in de avond te verminderen.
3. Verhoogd contrast:
Blauwlichtfilterglazen kunnen het contrast verhogen, waardoor je scherper ziet, vooral bij beeldschermwerk.
4. Minder schittering:
Blauwlichtfilterglazen kunnen schittering van beeldschermen en andere lichtbronnen verminderen, wat oogvermoeidheid kan verminderen.
5. Bescherming tegen UV-licht:
Blauwlichtfilterglazen beschermen je ogen ook tegen schadelijk UV-licht van de zon.
Naast deze voordelen zijn er nog een paar punten om te overwegen:
Er is nog niet genoeg wetenschappelijk bewijs om alle voordelen van blauwlichtfilterglazen te bevestigen.
Blauwlichtfilterglazen kunnen het zicht op beeldschermen iets verkleuren.
Niet iedereen heeft baat bij blauwlichtfilterglazen.
Of blauwlichtfilterglazen voor jou geschikt zijn, hangt af van je individuele behoeften en klachten.
Het is belangrijk om je ogen te laten controleren door een oogarts of optometrist om te bepalen of je baat hebt bij blauwlichtfilterglazen.